PROJEKTY,  INNOWACJE

WIĘCEJ

NAUCZYCIELE

WIĘCEJ

GALERIE , ZDJĘCIA,  FILMY

ZDJĘCIAFILMY

W roku szkolnym 2020/2021 na zajęciach logopedycznych realizowana jest przez logopedę Renatę Kościelewską innowacja pod nazwą „Smaczne zabawy, czyli kuchenna logopedia”.

Zbliża się koniec drugiego semestru – to dobry czas na częściowe podsumowanie i chwilę refleksji. Adresatami innowacji są uczniowie uczęszczający na terapię logopedyczną. Podczas zajęć logopedycznych prowadzone są zabawy z wykorzystaniem różnych produktów spożywczych, usprawniające narządy mowy oraz stymulujące zmysł smaku, niewymagające specjalistycznych pomocy. Zabawy wspierają gimnastykę buzi i języka oraz odwrażliwiają receptory smakowe u dzieci.

Podczas ćwiczeń wykorzystywane są np. warzywa i owoce w różnych formach (surowe, gotowane, suszone, kandyzowane); biszkopty, paluszki, skórki od chleba, wafle, chrupki, płatki śniadaniowe; długie żelki, ugotowane spaghetti; nutella, dżem, miód; serki, kisiele, budynie; posypka do ciasta, pestki, ziarna.


Nowatorstwo innowacji polega na wykorzystaniu podczas zajęć logopedycznych zabaw smakowych w dwóch celach: by usprawniać narządy mowy (różne konsystencje pokarmów powodują konieczność wykorzystania sprawności języka i warg) i by stymulować zmysł smaku (smak stanowi bowiem jeden z głównych zmysłów wykorzystywanych podczas rozpoznawania i interpretowania zachowań w odniesieniu do pokarmu czy płynu). Nazywanie własnych doświadczeń to dodatkowo ważne ćwiczenie kształtujące procesy poznawcze i wzbogacające umiejętności komunikacyjne.


Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w zabawach smakowych, chętnie próbują nieznane konsystencje, smaki, oceniają je. Przewidywane efekty tych zabaw – już częściowo zauważalne – są nieocenione: usprawnienie aparatu mowy (języka, warg i policzków); opanowanie umiejętności tzw. dorosłego sposobu połykania u dzieci i prawidłowej pozycji spoczynkowej języka; wzmocnienie mięśni pierścienia zwierającego gardło, mięśni warg, policzków i języka; wydłużenie fazy wydechowej; poznanie obcych do tej pory rodzajów smaku, przekonanie się do różnych smaków; umiejętność nazywania i klasyfikowania swoich odczuć; ćwiczenie umiejętności wypowiadania się i rozumienia; poznawanie świata nie tylko teoretycznie, lecz także wielozmysłowo.

Smakowe zabawy będą kontynuowane w szkole w przyszłym roku!
Będzie smacznie i wesoło!

 

NASZ BLOG o SKO

Pomoc psychologiczno-pedagogiczna

Facebook Like

Wycieczki

CZAS RELAKSU, RELAKSU TO CZAS...
CZAS RELAKSU, RELAKSU TO CZAS...

5 października 2023r. uczniowie klas IV-VIII, pod opieką wychowawców Marii Kuleszy, Marcina Szwaczyka i Agnieszki Pietrzak, wybrali się na pierwszą...

POD ZNAKIEM CZYTANIA...NARODOWEGO
POD ZNAKIEM CZYTANIA...NARODOWEGO

W dniu 11 września 2023r . uczniowie najstarszych klas wyjechali na wycieczkę do Wyszkowa. Na początek , w ramach akcji...

WYCIECZKA DO PŁOCKA
WYCIECZKA DO PŁOCKA

Czasami mamy ochotę na krótki wyjazd. Nie do końca na pustkowie, ale też nie do kolejnego wielkiego miasta. Szukamy wtedy...

OGŁOSZENIA

ZA CHWILĘ NOWY ROK SZKOLNY!
ZA CHWILĘ NOWY ROK SZKOLNY!

Dyrektor Szkoły Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Rybnie, pani Ewelin Salwin informuje, że uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2023/2024 odbędzie się...

INFORMACJA DLA RODZICÓW UCZNIÓW OP
INFORMACJA DLA RODZICÓW UCZNIÓW OP

Przypominamy, że szkoła nie zapewnia podręczników dla uczniów Oddziału Przedszkolnego. Rodzice zakupują je we własnym zakresie. W tym roku obowiązuje...

ZESTAW PODRĘCZNIKÓW NA NOWY ROK
ZESTAW PODRĘCZNIKÓW NA NOWY ROK

W załączeniu znajduje się Szkolny Zestaw Podręczników i Materiałów Ćwiczeniowych obowiązujących w roku szkolnym 2023/2024 w Szkole Podstawowej im. Henryka...