W poniedziałek, 04.06.2018r. w naszej szkole odbyła się wycieczka do Torunia. Na wyjazd wybrały się klasy: ,,0”, I,II,III i kilku uczniów z klasy IV, V i VI. W sumie było nas 49 osób (4 opiekunki). O godzinie 6: 30 pod naszą szkołę przyjechał autokar, który miał zabrać rozkrzyczaną gromadkę na zwiedzanie miasta słynącego z pierników.
W dniu 23 września 2021 r. odbyła się wycieczka do Warszawy. W tym wydarzeniu brali udział uczniowie klasy 0, I, II, III i IV Szkoły Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Rybnie. Ze względu na bardzo liczną grupę (83 uczniów) było 7 opiekunów, a byli to: Beata Jakubczak- wychowawca klasy,,0”; Emilia Gierek- wychowawca klasy I; Jolanta Oleksiak- wychowawca klasy II; Marianna Wołyniec jako kierownik wycieczki- wychowawca klasy III oraz Maria Kulesza- wychowawca klasy IV; Marcin Szwaczyk i Malwina Musiej. Celem wycieczki było zapoznanie się z najstarszymi miejscami Warszawy (Stare Miasto oraz najstarszy cmentarz w Warszawie Powązki); poznanie najpiękniejszych legend warszawskich (teatr,, Lalka”); zwiedzanie oraz rozwijanie zainteresowań naukowych w Centrum Nauki Kopernik.
NAJLEPSZA WYCIECZKA! EVER!! Tak podsumowali grudniowy wyjazd trzecioklasiści, którzy wraz z przedszkolakami z grupy A i B odwiedzili Gospodarstwo Edukacyjne 'CUDA I WIANKI' w Kicinach. Rzeczywiście atrakcji tu było mnóstwo. Kilkugodzinny pobyt minął niepostrzeżenie, a uśmiechnięte buźki widać było nieustannie. Dzieci zajęte były pieczeniem i ozdabianiem pierników, robieniem światecznych aniołów, karmieniem alpak i innych zwierząt. Były też przjeżadżki po lesie, szukanie choinki i oczywiście ognisko z pieczeniem kiełbasek. Wszystko perfekcyjnie zaplanowane i przeprowadzone. Gospodyni niezwykle serdeczna i przyjazna, panie prowadzące zajęcia cierpliwe i uśmiechnęte. A wszystko w przepięknej wiejskiej zimowej scenerii. Już chce się tam wracać!!
8 marca to nie tylko Święto Kobiet dla uczniów klas ,,0”,I,II i III. To mile i pożytecznie spędzony dzień na zamku w Pułtusku. Uczestniczyliśmy w zajęciach savoir-vivre ,,Gawęda zachowania przy stole”. Podczas zajęć teoretycznych dzieciaki były bardzo zainteresowane i brały aktywnie udział popisując się swoją wiedzą i umiejętnościami. Za bardzo dobre odpowiedzi dostali w nagrodę lody. Po zajęciach teorii przyszedł czas na praktykę. Menu obiadowe było bardzo bogate, więc trzeba było nie lada umiejętności aby jeść zgodnie z poznanymi sposobami.